Liikkuvan kohdeen tietokonetomografian ajallis-paikalliset säännöllistämismenetelmät
Teksti: Tommi Heikkilä
Kasveja, robotteja ja röntgensäteiden matematiikkaa
Tietokonetomografia (TT) eli viipalekuvaus on monille meistä tuttu lähinnä sairaalasarjoista, koko huoneen täyttävänä donitsinmuotoisena laitteena, jolla voidaan tutkia potilaan sisuksia päästä varpaisiin. Lääketieteen lisäksi TT-kuvantaminen on tärkeä työkalu mm. monissa laboratorioissa, museoissa, tuotekehityksessä ja lentokenttien turvatarkastuksissa. Laitteen eri suunnista keräämät röntgenkuvat eivät kuitenkaan yksinään riitä, vaan tuntemattoman sisärakenteen selvittäminen vaatii myös matemattista algoritmia.
Viipalekuvauksessa ideana on määritellä mitä kappaleen sisällä on oltava, jotta lukuisat (mielellään äärettömän monet) ulkoiset mittaukset voisivat olla mahdollisia. Tällaista epäsuoraa lähestymistapaa voidaan käyttää ja analysoida käänteisten ongelmien menetelmillä. Väitöskirjassani tutkin ja kehitin matemaattisia menetelmiä, joilla liikkuvasta kohteesta tehtyjen mittausten avulla olisi mahdollista määritellä sekä rakenne, että ajan myötä tapahtuvat muutokset entistä paremmin.
Säännöllistämisen rakennuspalikat
Tyypillinen lähestystapa erilaisten käänteisten ongelmien ratkaisuun on muodostaa säännöllistetty ongelma, jossa rajallisten (ja virheellisten) mittauksien vastapainoksi asetetaan sopiva säännöllistämisfunktio, jolla kompensoidaan puuttuvaa tai virheellistä informaatiota ja rajataan potentiaalisten ratkaisujen joukkoa pienemmäksi ja järkevämmäksi.
Väitöskirjassani keskityin lähinnä geometristen monen mittakaavan esitysjärjestelmien, kuten erilaisten aallokkeiden, teoriaan ja numeerisiin algoritmeihin. Niitä on tyypillisesti käytetty esimerkiksi signaalinkäsittelyssä moniulotteisten signaalien (esim. kuvien ja videoiden) pakkaamiseen. Dynaamisessa tietokonetomografiassa potentiaalinen ratkaisu (kuva- tai volyymisarja eli eräänlainen animaatio) esitetään näiden erikokoisten "rakennuspalikoiden" avulla. Jos palikat sopivat hyvin tomografiaanimaation rakenteiden esittämiseen, mutta huonosti vaikkapa virheiden ja kohinan esittämiseen, lopullisen minimiongelman ratkaisunkin pitäisi sisältää enemmän näitä rakenteita ja vähemmän kohinaa ja virheitä.
Ravinteiden seurantaa
Tutkimusprojekti sai alkunsa biologian ja ilmakehätieteen tutkimuksesta, jossa haluttiin seurata ravinteiden kertymistä ja kulkeutumista kasveissa röntgentomografian avulla. Useiden peräkkäisten mittauksien vuoksi kasvien saamaa säteilyannosta piti pienentää merkittävästi, mikä heikensi mittauksien laatua ja lukumäärää ja lopulta perinteiset rekonstruktiomenetelmät eivät enää toimineet, vaan piti kehittää kokonaan uusi.
Tutkimuksen myötä kehitimme uusia esitysjärjestelmiä erityisesti ajan myötä muuttuvien rakenteiden mallintamiseen kolmessa (viipalekuvia + aika) ja neljässä (kolmiulotteisia volyymejä + aika) ulottuvuudessa. Menetelmien testaamiseen tarvittiin simulaatioiden lisäksi myös oikeita tomografiamittauksia liikkuvista kohteista. Väitöskirjaprojektin lopulla rakensin itse tietokoneohjatun mekaanisen laitteen tai yksinkertaisen robotin, jonka avulla on mahdollista suorittaa monipuolisia ja kontrolloituja liikkuvan kohteen mittauksia tavallisella TT-skannerilla. Laite ja sillä otetut mittaukset ovat herättäneet paljon kiinnostusta ja ovat itselleni yksi väitöskirjan kohokohdista. Niissä yhdistyy monet omat kiinnostuksenkohteeni, kuten rakentelu ja ongelmanratkaisu, mutta niillä on myös merkitystä tutkimuksessa ja matemaattisten teorioiden käytännön todentamisessa.
Uusimmat artikkelit
Liikkuvan kohdeen tietokonetomografian ajallis-paikalliset säännöllistämismenetelmät
Liikkuvan kohdeen tietokonetomografian ajallis-paikalliset säännöllistämismenetelmät Teksti: Tommi Heikkilä Kasveja, robotteja ja röntgensäteiden matematiikkaa Tietokonetomografia (TT) eli viipalekuvaus on monille meistä tuttu lähinnä sairaalasarjoista, koko huoneen täyttävänä donitsinmuotoisena laitteena, jolla voidaan tutkia potilaan sisuksia päästä varpaisiin. Lääketieteen lisäksi TT-kuvantaminen on tärkeä työkalu mm. monissa laboratorioissa, museoissa, tuotekehityksessä ja lentokenttien turvatarkastuksissa. Laitteen eri suunnista keräämät röntgenkuvat eivät…
Design and Implementation of Efficient Working Hydraulics of Electrified Non-Road Mobile Machinery for Enhancing Environmental Sustainability
Design and Implementation of Efficient Working Hydraulics of Electrified Non-Road Mobile Machinery for Enhancing Environmental Sustainability 5.1.2024/Text: Vinay Partap Singh Design and Implementation of Efficient Working Hydraulics of Electrified Non-Road Mobile Machinery for Enhancing Environmental Sustainability The almost inevitable climate crisis is forcing governments, and industries across all spectrums to make every possible effort to avoid…
Verinäyte on ikkuna syöpäsolun tumaan
Verinäyte on ikkuna syöpäsolun tumaan 4.1.2024/Teksti: Joonatan Sipola Ihmisen verenkierrossa on kuolleista soluista vapautuneita DNA-pätkiä. Pitkälle edenneen syövän potilailla osa tästä on usein peräisin syöpäsoluista – soluista jotka toimivat virheellisesti DNA:han tulleiden muutosten takia. Täten yksinkertaisesta verinäytteestä voidaan nähdä suoraan syövän ytimeen, siihen mistä sen yksilöllinen käyttäytyminen johtuu. Maisemat ovat avarat Analysoimalla DNA-pätkien emäsparisekvenssit voidaan…