Opinnot Kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa

8.12.2021/Teksti: Sini Ojala

Sini Ojala

Lähdin opiskelemaan Ruotsiin maisteriohjelmaani. Ohjelma on siitä erikoinen, että opinnot on jaettu kahden yliopiston välille. KTH vetää ohjelmaa, mutta mukana on 4 muuta pohjoismaista yliopistoa, siksi ohjelman nimi on Nordic 5 Tech Polymer Technology. Ohjelmassa on neljä pääainetta, joista valitaan yksi. Tämä päättää mikä yliopisto on vastuussa maisterityöstä ja rajaa yliopistoja, niiden tarjoamien kurssien takia, pois. Valitsin itselleni Biomateriaalit pääaineeksi, jolloin Aalto yliopisto valikoitui maisterityön vastuukouluksi ja toisen vuoden oppilaitokseksi. Ensimmäisen vuoden mahdolliset yliopistot olivat KTH, Chalmers ja DTU. Mielestäni Ruotsin yliopistoissa oli tarjolla mielenkiintoisemmat kurssit, joten olin KTH:n ja Chalmers:in välillä. Lopulta päädyin valitsemaan KTH:n.

Opintojen sisältö

KTH:lla lukuvuosi on jaettu neljään periodiin. Joka periodissa on tarkoitus opiskella kaksi 7,5 opintopisteen kurssia. Kursseihin sisältyi neljä pakollista kurssia ja neljä listasta vapaasti valittavaa kurssia. Pakolliset kurssit olivat polymeerikemia, tieteen teoria ja metodologia, materiaalien mekaaniset ominaisuudet sekä polymeerifysiikka. Vapaasti valittavista otin biokuitukemian, biopolymeerit, polymeerikomposiitit mikro ja nanokoossa sekä polymeeristen materiaalien rakenne ja ominaisuudet. Opintoni keskittyivät erilaisiin polymeereihin, kuten selluloosaan, proteiineihin ja muoveihin. Kurssien toistuvana aiheena oli kestävä kehitys, ympäristöystävällisyys ja kiertotalous. Liityin myös yhdistykseen nimeltään Fiberteknologerna, joka järjestää aktiivijäsenilleen ulkomaan matkan paperi- ja selluteollisuuden kohteisiin. Yhdistys kerää vuoden ajan rahoituksia tekemällä lounasseminaareja, myymällä mainostilaa vuotuisesta lehdestä, tapaustutkimuksia jne. alan yrityksille. Ongelmaksi vuonna 2020 tuli maailmanlaajuinen pandemia Covid19, joka esti kaiken toiminnan ja vuotuisen matkan.

Mitä jäi käteen?

Opintoni syvensivät tietämystäni luonnollisista ja synteettisistä polymeereistä. Englannin kielen taitoni kehittyivät huimasti, joutuessani kirjoittamaan ja keskustelemaan kaiken englanniksi. Koska kursseilla käsiteltiin paljon uusimpia tutkimuksia ja kuumimpia tutkimusaiheita, niin alan saavutukset ja kehitetyt materiaalit jäivät parhaiten mieleen. Näistä tiedoista on ollut jo hyötyä kesätöiden aikana.

Sini Ojala sai Tekniikan edistämissäätiön Eichingerin rahaston apurahan vaihto-opintoja varten. Eichingerin rahasto jakaa vuosittain apurahoja Aalto-yliopiston ja Åbo Akademin kemiantekniikan opiskelijoille.

Uusimmat artikkelit

Grant celebration 2025

Kirjoittajalta Tekniikan edistämissäätiö / 9.6.2025

Grant celebration 2025   Photo: Finnish Foundation for Technology Promotion The Finnish Foundation for Technology Promotion’s grant celebration was held at HSS Paviljonki on 3 June.  Congratulations once again to all our grantees!     Uusimmat artikkelit

The Young Researcher Award to Muhammad Mujtaba (Ph.D.)

Kirjoittajalta Tekniikan edistämissäätiö / 21.5.2025

The Young Researcher Award to Muhammad Mujtaba (Ph.D.)   Photo: Vilja Pursiainen The Finnish Foundation for Technology Promotion has awarded the 2025 Young Researcher Award to VTT Research Scientist Muhammad Mujtaba. He has become known for his long-term work on developing bio-inspired biodegradable materials, bio-based functional coatings, and cellulose-based nanocomposites. These solutions have the potential…

Nuoren tutkijan palkinto tohtori Muhammad Mujtaballe

Kirjoittajalta Tekniikan edistämissäätiö / 21.5.2025

Nuoren tutkijan palkinto tohtori Muhammad Mujtaballe   Tekniikan edistämissäätiö myönsi vuoden 2025 Nuoren tutkijan palkinnon VTT:n tutkija Muhammad Mujtaballe. Hän on tullut tunnetuksi biohajoavien materiaalien, biopohjaisten pinnoitteiden ja selluloosapohjaisten nanokomposiittien pitkäjännitteisestä kehitystyöstä. Näiden ratkaisujen avulla voidaan lähitulevaisuudessa vaikuttaa merkittävästi hiilijalanjälkeen sekä ihmisten terveyteen.   Muhammad Mujtaba, 33, on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tehdä uraauurtavaa tutkimusta…