Tekniikan edistämissäätiö antoi 550 000 euroa apurahoja kriittisten tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseen

17.6.2020

you-x-ventures-0K7GgiA8lVE-unsplash (1)

Säätiön vuoden 2020 apurahapäätöksissä näkyy neljä teemaa: teollisuuden uudistuminen, läpimurtoteknologiat ja älykkäämmän arjen tekniikka, puhtaamman maailman tekniikka sekä terveemmän elämän tekniikka.

 

“Halusimme, että hakijat pohtivat, mitä suurta ongelmaa heidän tutkimuksensa ratkoo. Apurahamme kohdistuvat ensisijaisesti nuorille tutkijoille, joita rajaus voi auttaa hahmottamaan tutkimustyönsä merkitystä koko maailman mittakaavassa”, sanoo Tekniikan edistämissäätiön toimitusjohtaja Antti Aarnio.

Säätiö sai hakemuksia yhteensä 421 kappaletta. Apurahaa myönnettiin 76 hakijalle.

Rahoitettavien hakemusten joukossa oli muun muassa LUT-yliopiston tohtoriopiskelija Jussi Lahden väitöstutkimus, jossa tarkastellaan arvokkaiden yhdisteiden erottamista selluloosan valmistuksen sivutuotteesta, mustalipeästä. Puuperäisillä yhdisteillä voidaan korvata öljypohjaisia muoveja ja liimoja.

Rahoitusta sai myös Oulun yliopiston tohtoriopiskelija Jonas Oppenlaenderin väitöskirjatyö, jossa selvitetään tekoälyn vaikutusta ihmisten somekäyttäytymiseen.

Näihin yhteiskunnan kriittisiin haasteisiin Tekniikan edistämissäätiö haluaa ratkaisuja  

Teollisuuden uudistumisen teemassa etsittiin hakemuksia, jotka tähtäävät esimerkiksi uusien teollisten innovaatioiden synnyttämiseen. Suomalaisen tekniikan alan täytyy kehittyä, jotta se menestyy kansainvälisessä kilpailussa ja pystyy vastaamaan globaaleihin haasteisiin.

Läpimurtoteknologioiden ja älykkäämmän arjen tekniikan teemaan puolestaan haettiin hakemuksia, jotka tarkastelevat tulevaisuuden teknologisia kehityskulkuja. Hakemuksilta toivottiin myös tasa-arvonäkökulman pohdintaa. Miten pidetään huolta, että uudet teknologiat huomioivat ja palvelevat erilaisia ihmisiä mahdollisimman yhdenvertaisesti?

Puhtaamman maailman tekniikka -teeman alla katse kohdistettiin ratkaisuihin, jotka edistävät puhtaampaa ja kestävämpää yhteiskuntaa. Tekniikan avulla voidaan kehittää ratkaisuja niin ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, resurssitehokkuuden parantamiseen kuin luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen.

Terveemmän elämän tekniikan teemassa etsittiin tutkimuksia, jotka parantavat ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Aihe on jatkuvasti ajankohtaisempi, kun maapallon väestö kasvaa ja ikääntyy. Teemassa haettiin läpimurtoja, jotka lisäävät ihmisten elinvuosien laatua ja terveyttä.

”Säätiön tukemat tutkijat kehittävät uusia innovaatioita ja teknologioita, jotka parantavat teollisuuden kilpailukykyä ja ratkovat maailman visaisimpia ongelmia. He vievät visionäärisellä työllään Suomea kohti maailman osaamisen kärkeä”, Antti Aarnio sanoo.

Vuonna 2020 apurahaa saaneet hankkeet

Video: Tulevaisuuden menestys tehdään nyt - onnittelut TES:n apurahansaajille!

Uusimmat artikkelit

Tekniikan edistämissäätiö antoi 550 000 euroa apurahoja kriittisten tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseen

Kirjoittajalta Marianna / 17.6.2020

Tekniikan edistämissäätiö antoi 550 000 euroa apurahoja kriittisten tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseen 17.6.2020 Säätiön vuoden 2020 apurahapäätöksissä näkyy neljä teemaa: teollisuuden uudistuminen, läpimurtoteknologiat ja älykkäämmän arjen tekniikka, puhtaamman maailman tekniikka sekä terveemmän elämän tekniikka.   “Halusimme, että hakijat pohtivat, mitä suurta ongelmaa heidän tutkimuksensa ratkoo. Apurahamme kohdistuvat ensisijaisesti nuorille tutkijoille, joita rajaus voi auttaa hahmottamaan tutkimustyönsä … Jatka artikkeliin Tekniikan edistämissäätiö antoi 550 000 euroa apurahoja kriittisten tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseen

Monitoiminnallisten materiaalien nuori huippututkija ja virtuaalilaboratoriota hyödyntävä opettaja saivat Tekniikan edistämissäätiön palkinnot

Kirjoittajalta Marianna / 18.5.2020

Monitoiminnallisten materiaalien nuori huippututkija ja virtuaalilaboratoriota hyödyntävä opettaja saivat Tekniikan edistämissäätiön palkinnot 18.5.2020 Tekniikan edistämissäätiö myönsi vuoden 2020 nuoren tutkijan palkinnon Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaana Vapaavuorelle ja hyvän opettajan palkinnon professori Tuomo Sainiolle Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta LUTista. Molempien palkintojen suuruus on 10 000 euroa.   Nuori tutkija on monitoiminnallisten materiaalien kehittämisen kärkijoukoissa Tekniikan tohtori Jaana Vapaavuori … Jatka artikkeliin Monitoiminnallisten materiaalien nuori huippututkija ja virtuaalilaboratoriota hyödyntävä opettaja saivat Tekniikan edistämissäätiön palkinnot

PoDoCo-tohtorit valloittavat yritysmaailman

Kirjoittajalta Marianna / 14.6.2019

PoDoCo-tohtorit valloittavat yritysmaailman 13.6.2019 Yritysmaailman ja tohtorit yhdistävän Post Docs in Companies -ohjelmaan on valittu uudet osallistujat. Yhdeksän säätiön rahoittamaan ohjelmaan saatiin mukaan tässä haussa 17 tohtoria. ”On hienoa havaita, että hakijoiden taso oli niin korkea”, iloitsee PoDoCo-ohjelman vetäjä Seppo Tikkanen. Hakijoiden määrä kasvoi myös edellisvuodesta: heitä oli 29. Tohtoreista on moneksi: PoDoCo-ohjelman tarkoituksena on, … Jatka artikkeliin PoDoCo-tohtorit valloittavat yritysmaailman