Säätiön historia
Tekniikan edistämissäätiön perusti joukko teollisuuden ja talouselämän yhtiöitä ja toimijoita vuonna 1949. Tuolloin säätiön tavoitteeksi asetettiin “kaiken teknillisen opetuksen, tutkimustoiminnan, insinöörien jatko- ja täydennyskoulutuksen ja tekniikan ylioppilaiden intressien tukeminen”. Tavoite on yhä sama.
Säätiö perustettiin sodanjälkeiseen Suomeen, jossa teollisuuden kehitys oli jäänyt sotatalouden jalkoihin. Tekniikan opetus ja tutkimus oli kaukana muiden länsimaiden tasosta, ja kiinni kiriminen olisi vaatinut valtiolta mittavia panostuksia. Sotakorvauksia maksava Suomi ei voinut kuitenkaan irrottaa varoja tekniikan opetukseen.
Tekniikan edistämissäätiöllä on ollut merkittävä rooli Suomen teknologian ja teollisuuden kehityksessä. Säätiön ensimmäinen merkittävä teko oli miljoonan markan apurahan myöntäminen Otaniemen alueen kaavoittamisen valmisteluun vuonna 1949, jolloin alueelle rakennettiin uudet tilat Teknilliselle korkeakoululle.
Säätiö on ollut merkittävässä roolissa vauhdittamassa suomalaisen televisiotoiminnan käynnistymistä ja Suomen ensimmäisen tietokoneen, ESKOn (Elektroninen SarjaKOmputaattori) rakentamista. ESKOlla oli keskeinen suomalaisen tietotekniikkaosaamisen kehittämisessä.
Tänä päivänä säätiö keskittyy nuorten tutkijoiden tukemiseen ja jakaa vuosittain useita kymmeniä henkilökohtaisia apurahoja. Säätiön erillisrahastot, kuten Tesvision ja Gasumin rahastot, tukevat alan tutkimusta ja ylläpitävät tiiviitä yhteistyötä yritysten kanssa.
Säätiö pyrkii myös aktiivisesti tunnistamaan uusia kaupallisen ja teknillisen alan tutkimus- ja koulutustarpeita sekä ohjaamaan rahoitusta niihin.
Yli 75-vuotisen historiansa aikana säätiö on tukenut tekniikan alaa jo yli 43 miljoonalla eurolla. Se tarkoittaa valtavaa määrää väitöskirjoja, tutkimukseen perustuvia innovaatioita sekä mahdollisuuksia viedä Suomea kohti tekniikan osaamisen terävintä kärkeä.
1949 Säätiö perustetaan
Säätiön säädekirjan allekirjoitti 61 perustajajäsentä, joihin kuuluivat muun muassa Suomen suurimmat teollisuuslaitokset.
1949 Ensimmäiset apurahat jaetaan
Ensimmäiset apurahat myönnettiin teknillisen korkeakoulun 100-vuotisjuhlassa. Apurahojen yhteissumma kipusi yli 2 500 000 markkaan.
1955 Suomen ensimmäinen televisiokamera
Tekniikan edistämissäätiö tuki radioinsinöörien tv-kerhoa, jonka toiminta alkoi lähetinlaitteiden rakentamisella. Ensimmäisen kuvalähettimen rakensivat tekniikan ylioppilaat Erkki Larkka ja Juhani Hämäläinen.
1955 Suomen ensimmäinen tietokone ESKO
Tekniikan edistämissäätiö tuki teekkareiden Matematiikkakonekomiteaa, joka rakentaa Suomen ensimmäisen tietokoneen, ESKOn.
Säätiön panos on yhä merkittävämpi
Tekniikan edistämissäätiö myöntää tekniikan alan tutkimukselle merkittäviä tukia. Esimerkiksi vuonna 2024 säätiö myönsi noin 900 000 euroa erilaisina apurahoihina. Säätiön tavoitteena on apurahahakemuksien lukumäärän sekä myönnettyjen apurahojen euromäärän kasvu yli ajan.