Erkki Virtasen rahasto

Erkki Virtanen
Erkki Virtasen Macintosh

Erkki Virtasen rahasto myöntää henkilökohtaisia apurahoja lahjakkaille tekniikan alan tutkijoille, joiden työ muuttaa maailmaa.

Rahaston varat on jättänyt perinnöksi Erkki Virtanen, joka oli tavallinen, vaatimattomista oloista lähtenyt rajavartija ja sähköurakoitsija Imatralta. Virtanen oli kaikessa hiljaisuudessa kerännyt sijoittamalla omaisuutta, josta hän jätti merkittävän osan Tekniikan edistämissäätiölle (TES) käytettäväksi tekniikan tutkimukseen.

Erkki Virtasen hengessä rahaston tarkoituksena on edistää humaania tekniikan alan tutkimusta ja tieteellisiä läpimurtoja, joiden avulla luodaan hyvinvoivaa ja yhdenvertaista maailmaa.

Näin haet apurahaa

Erkki Virtasen rahasto jakaa vuosittain 1–2 apurahaa teknilliseen tutkimustoimintaan perustutkinto-opiskelijoille, jatko-opiskelijoille ja/tai post doc -tutkijoille.

Apurahaa haetaan Tekniikan edistämissäätiön yleisessä haussa. Voit mainita hakemuksessasi, jos haet apurahaa erityisesti Erkki Virtasen rahastosta.

Erkki Virtasen rahasto painottaa apurahapäätöksissään seuraavia teemoja:

  • osallisuutta ja tasa-arvoisia mahdollisuuksia
  • monialaisuutta; tekniikan käyttöä humaaneihin tarkoituksiin
  • jatkuvaa oppimista; itsensä kehittämistä ja henkilökohtaista kasvua
  • yritteliäisyyttä.

Näin lahjoitat tekniikan alan tutkimukseen

Lue lisää lahjoitusmahdollisuudesta täältä.

Erkki Virtanen (1941–2020)

Erkki Virtanen oli vaatimattomista oloista lähtenyt rajamestari ja sähköurakoitsija Imatralta.

Erkki Virtanen syntyi Hauholla (nyk. Hämeenlinnassa). Hän menetti äitinsä jo nuorena, ja jatkosodassa taistellut isä kasvatti kolme lasta yksin niukoissa oloissa.

Virtanen ei kouluttautunut kansakoulua pidemmälle: sen sijaan hän aloitti työt Lammin Sähköllä 1950-luvun loppupuolella. Hän kävi Reserviupseerikoulun peräti kahdesti voidakseen käydä kaksi eri linjaa. Virtanen palveli myös kaksi vuotta YK:n rauhanturvajoukoissa Kyproksella.

Kyprokselta palattuaan Virtanen muutti Imatralle ja työskenteli eläkeikään asti Rajavartiolaitoksessa. Hän ei levännyt laakereillaan eläkkeelläkään, vaan opiskeli sähköurakoitsijan pätevyyden, työskenteli sähköasentajana ja isännöi hankkimaan sijoitusasuntoja.

Kukaan ei tiedä, miksi Virtanen halusi lahjoittaa varojaan tekniikan alan tutkimukselle. Hän ei selittänyt asiaa testamentissaan, eikä TESillä ollut häneen mitään yhteyttä. Hän oli hiljainen ja lempeä mies, joka eleli paljon omissa oloissaan.

Joitain viitteitä voi saada siitä, että Virtanen harrasti tietokoneiden keräilyä ja sijoitti puoliammattimaisesti. Hän asui hyvin vaatimattomasti, mutta osti ensimmäisen Macintoshinsa jo 1980-luvulla. Se toimii edelleen.

Hänen kuollessaan hyvässä järjestyksessä olivat paitsi tietokoneet, myös kodinkoneiden käyttöohjeet ja yritysten vuosikatsaukset, joita hän käytti sijoittamisessa. Jo eläessään hän pahoitteli sitä, että jättää jälkeensä niin paljon paperia.

Erkki Virtaselta jäi perinnöksi muutakin. Hän halusi auttaa ja oli perusteelliseen tyyliinsä pohtinut tapaa, jolla voisi tehdä mahdollisimman paljon hyvää. Hän jätti merkittävän osan omaisuudestaan, 1,6 miljoonaa euroa, Tekniikan edistämissäätiölle.

Näillä varoilla perustimme Erkki Virtasen rahaston, jossa hänen perintönsä elää kymmeniä vuosia eteenpäin. Rahasto painottaa humaania tekniikan alan tutkimusta, Erkki Virtasen hengessä.