Data-analyysi täydentää kokeellista tutkimusta 

21.6.2022/Teksti: Iina Korkka

Iina Korkka

Se hetki, kun siirryt laboratoriosta koneen ääreen

Kuulostaako tämä tutulta? Kokeellinen laboratoriotyö on tuottanut paljon tulosta ja dataa on valtavat määrät. Data pitäisi analysoida kattavasti ja siitä pitäisi pystyä nostamaan esiin tärkeimpiä tuloksia ja johtopäätöksiä. Ehkä en aloitakaan sitä vielä tänään, huomenna on parempi päivä. Ei se Excel mihinkään karkaa, toisin kuin ajatusteni johdonmukaisuus.

Usein törmää siihen tilanteeseen, että kokeellista työtä tekevän tutkijan ajankäyttö ja osaaminen keskittyvät nimenomaan laboratoriossa tehtävään työhön ja vaativien kokeiden toteuttamiseen. Tämä vie paljon aikaa, jolloin tärkeiden data-analyysin työkalujen opettelu jää vähemmälle. Tutkijoilla on kuitenkin kokeellisen työn tuloksena paljon dataa ja sen tehokas analysointi ja tulkitseminen ovat ensiarvoisen tärkeitä tieteellisten julkaisujen kirjoittamisessa.

Jokainen voi opetella ohjelmoimaan!

Väitöskirjatyössäni tutkin ionikanavien toimintaa kantasoluista erilaistetussa silmän kudoksessa. Tämä on tärkeää in vitro solumallien kehittämisessä ja silmäsairauksien tutkimuksessa sekä tulevaisuuden kantasoluhoidoissa sokeuden hoitamiseksi. Työssä käytetään pääasiallisesti patch clamp nimistä menetelmää, jossa solukalvon sähköistä toimintaa mitataan elektrodien avulla. Työtäni helpotti huomattavasti se, että opettelin Pythonin perusteet. Jo näillä tiedoilla pystyin analysoimaan patch clamp mittauksista saatua dataa, mikä nopeutti ja selkeytti työtäni huomattavasti. Toisaalta tekemällä oppii myös uusia mielenkiintoisia asioita koodaamisesta. Jos tämä oli mahdollista patch clamp-menetelmällä mitatuilla solun sähköisillä vasteilla, niin miksipä ei sinunkin sovelluksessasi?

Haluankin kannustaa kokeellisen työn parissa työskenteleviä ammattilaisia varaamaan aikaa erilaisten data-analyysimenetelmien opettelemiseen ja uusien ratkaisujen kokeilemiseen. Tämä maksaa itsensä takaisin datan käsittelyn nopeutumisena ja selkeytymisenä sekä paremman kokonaiskuvan muodostamisena tutkimustuloksista. Ohjelmointi on haasteellista, mutta palkitsevaa. Parasta on huomata se, että minä opin ja minä osaan! Data-analyysin ja ohjelmoinnin työkalut tarjoavat uudenlaista kapasiteettia kokeelliseen työhön, mikäli ne vain otettaisiin kattavasti käyttöön.

 

Iina Korkka on väitöskirjatutkija Tampereen yliopistossa. Hän sai Tekniikan edistämissäätiön 5000 euron kannustusapurahan vuonna 2020.

Uusimmat artikkelit

Non-linear dynamics of particles in time-dependent non-Newtonian fluids

Kirjoittajalta Tekniikan edistämissäätiö / 19.9.2024

Non-linear dynamics of particles in time-dependent non-Newtonian fluids Teksti: Hakimeh Koochi   As we grapple with the environmental impacts of our technological advancements, finding green alternatives becomes crucial. My research dives into the fascinating world of cellulose nanofibrillated gels, revealing their complex properties from a fundamental point of view. The use of cellulose, sourced from…

Liikkuvan kohdeen tietokonetomografian ajallis-paikalliset säännöllistämismenetelmät

Kirjoittajalta Tekniikan edistämissäätiö / 28.8.2024

Liikkuvan kohdeen tietokonetomografian ajallis-paikalliset säännöllistämismenetelmät Teksti: Tommi Heikkilä Kasveja, robotteja ja röntgensäteiden matematiikkaa Tietokonetomografia (TT) eli viipalekuvaus on monille meistä tuttu lähinnä sairaalasarjoista, koko huoneen täyttävänä donitsinmuotoisena laitteena, jolla voidaan tutkia potilaan sisuksia päästä varpaisiin. Lääketieteen lisäksi TT-kuvantaminen on tärkeä työkalu mm. monissa laboratorioissa, museoissa, tuotekehityksessä ja lentokenttien turvatarkastuksissa. Laitteen eri suunnista keräämät röntgenkuvat eivät…

Design and Implementation of Efficient Working Hydraulics of Electrified Non-Road Mobile Machinery for Enhancing Environmental Sustainability

Kirjoittajalta Tekniikan edistämissäätiö / 5.1.2024

Design and Implementation of Efficient Working Hydraulics of Electrified Non-Road Mobile Machinery for Enhancing Environmental Sustainability 5.1.2024/Text: Vinay Partap Singh Design and Implementation of Efficient Working Hydraulics of Electrified Non-Road Mobile Machinery for Enhancing Environmental Sustainability The almost inevitable climate crisis is forcing governments, and industries across all spectrums to make every possible effort to avoid…