Vetytalous voi mullistaa energiamarkkinat
31.1.2021/Text: Olli Sorsa

Sähköautot ovat alkaneet viime aikoina löytää markkinasijaa polttomoottoriautojen joukossa. Toistaiseksi lähes kaikissa myydyissä sähköautoissa energia tuotetaan akun avulla. Vaihtoehtona akulle voidaan pitää vetypolttokennoa, joka tarkoittaisi, että akun latauksen sijaa autoon tankattaisiin vetyä. Vetypolttokennoautojen teknisenä haasteena on vetyinfran puuttuminen. Kalifornia on vetypolttokennoautojen edelläkävijä yli 50 vetyasemallaan.
Teollisuus sähköistyy
Hiilineutraalisuus tavoitteena tarkoittaa sitä, että myös teollisuus sähköistyy eikä voi tuottaa tarvitsemaansa energiaa fossiilisista polttoaineista. Uusiutuvien energialähteiden käyttö tarkoitta myös sitä, että energia tulee pystyä jatkossa varastoimaan tehokkaasti. Vetyä voidaan tuottaa sähköenergialla, varastoida ja tarvittaessa muuttaa takaisin sähköenergiaksi. Näin ollen akku- ja vetyteknologiat kilpailevat myös teollisen mittakaavan energianvarastoinnissa. Vedyn ehdoton etu on sen monipuoliset käyttömahdollisuudet: vety voidaan muuntaa takaisin sähköenergiaksi, mutta sitä voidaan käyttää myös kemian teollisuudessa tai se voidaan siirtää helposti toiseen käyttökohteeseen (vetyauto).
Vetyteollisuuden haasteet
Teoriassa vedyn tuotanto elektrolyyttisesti ja käyttö polttokennossa on tehokasta ja yksinkertaista. Haasteina ovat kuitenkin riittävän kestävien ja edullisten materiaalien löytäminen laitteeseen. Oma tutkimukseni käsittelee polymeerielektrolyytti(PEM)kennoja, joissa metallikomponentit haperoituvat, membraani hajoaa ja katalyytit menettävät aktiivisuuttaan johtuen vaihtelevista olosuhteista, suuresta jännitteestä ja hapen ja vedyn vaikutuksesta. Tutkimuksessani keskityin katalyytteihin ja väitöskirjani kokoaa yhteen menetelmiä, joilla katalyyttejä voi tutkia PEM polttokennossa ja PEM elektrolyyserissä. Tämän lisäksi väitöskirjan julkaisuissa tutkin tällä hetkellä parhaiden kaupallisten katalyyttien pitkän ajan kestävyyttä näissä laitteissa ja vertaan niitä omassa tutkimusryhmässä kehitettyihin vaihtoehtoihin. Tällä hetkellä käytössä olevat katalyytit perustuvat platinaryhmämetalleihin, joiden korvaaminen olisi tärkeää teknologian yleistymisen kannalta, koska platinaryhmämetallien tuotantomääriä on haastava nostaa.
Tutkimuksen tulevaisuus
On ollut upeaa työskennellä tiedeyhteisön kanssa yhteisen tavoitteen äärellä. Vaikka keskityin tutkimuksessani vain yhteen laitetyyppiin, niin tiedän, että kaikkea energianvarastointiin liittyvää tutkimusta tarvitaan tällä hetkellä erittäin kipeästi, sillä tavoitteiden mukainen yhteiskunnan sähköistyminen vaatii laajan määrän erilaisia ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin. On ollut hienoa huomata, että väitöskirjani aikana vetyteknologia on kehittynyt siten, että demonstraatiohankkeita on toteutettu ja teollisuudessa ollaan tällä hetkellä siirtymässä elektrolyyttiseen vedyntuotantoon.
Olli Sorsa sai Tekniikan edistämissäätiön 5000 euron kannustusapurahan keväällä 2020. Hän on tohtorikoulutettava Aalto yliopistossa Kemian tekniikan tohtoriohjelmassa.
Uusimmat artikkelit
Nitrides for brighter future
Nitrides for brighter future 6.6.2023/Text: Igor Prozheev Ever since discovery of semiconductors and their first application in transistors in the middle of the 20th century, academic and industrial researches were developing these wonderful materials. Following the requirement to enhance performance while reducing production costs, enthusiasts were able to pack high power in miniature sizes. Remember…
Edelläkävijäyritykset sisällyttävät ympäristönäkökulmia investointipäätöksiinsä
Edelläkävijäyritykset sisällyttävät ympäristönäkökulmia investointipäätöksiinsä 6.10.2022/Teksti: Natalia Saukkonen Muutos kohti kestävämpää yhteiskuntaa vaikuttaa välttämättömältä, kun tarkastellaan ympäristön huononevaa tilaa. Edelläkävijäyritykset voivat osaltaan edistää kestävyysmuutosta investoimalla ympäristöystävällisempiin teknologioihin. Tutkin väitöskirjassani yritysten investointipäätöksiä ja ympäristönäkökulmien sisällyttämistä niihin. Ilmastonmuutos ja kaupunkien huono ilmanlaatu ovat esimerkkejä ongelmista, joiden ratkaisemiseksi tarvitaan kestävyysmuutosta. Käytännössä muutos tarkoittaa esimerkiksi maaliikenteen infrastruktuurin, käyttövoimien ja ajokäytäntöjen…
Monimutkaisen projektin johtaminen vaatii systemaattista yhteen hiileen puhaltamista
Monimutkaisen projektin johtaminen vaatii systemaattista yhteen hiileen puhaltamista 22.9.2022/Teksti: Laura Saukko Lehdistössä olemme usein saaneet lukea esimerkiksi suurten infrastruktuuri- tai rakennusprojektien kustannusten karkaamisesta ja muista epäkohdista projektien toteutuksissa. Tiedetään, että projektin toimijoiden välisen yhteistoiminnan avulla saavutetaan huomattavasti aiempaa parempia lopputuloksia. Käytännön askelmerkeissä siihen, kuinka sujuvaan yhteistoimintaan päästään, on kuitenkin vielä selvitettävää. Väitöstutkimuksessani pureuduin niihin konkreettisiin…